JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Solna tingsrätt har idag dömt en man till livstids fängelse för mord av en kvinna i Bromma den 4 juni 2016

[2016-10-25] Solna tingsrätt

Tingsrätten dömer en man för bl.a. mord och grov fridskränkning till livstids fängelse. Han ska också betala skadestånd till kvinnans anhöriga. Mannen döms även för ytterligare brott riktade mot en annan kvinna.

Mannen var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff, som han avtjänat för att bl.a. ha misshandlat en tidigare flickvän, när han mötte den nu dödade kvinnan och de två inledde en relation. Utredningen visar att våld och svartsjuka snabbt blev ett problem i deras relation. Det ledde till att kvinnan polisanmälde mannen efter bara ett par månader, men av olika skäl ville hon inte delta i  den utredningen.

Det finns inget i mordutredningen som tyder på att han hade planerat att döda kvinnan när han en tidig morgon efter en festkväll åkte hem till henne, men han har dock tidigare egen erfarenhet av hur våld mot huvud i ett fall har lett till döden och i ett annat fall till bestående hjärnskador.

Han utsatte kvinnan tämligen omgående för ett omfattande våld, främst mot huvudet. När hon blödde kraftigt larmade han 112. Tingsrätten anser att mannen redan under misshandeln måste ha förstått att risken var uppenbar att våldet kunde leda till hennes död. Han var därmed likgiltig inför vad som kunde hända och tingsrätten anser att likgiltigheten varit så stor att den gränsade till att han måste ha förstått att kvinnan förmodligen skulle dö. Kvinnan dog den 7 juni av sina omfattande hjärnskador.

Till mannens försvar har anförts att han ringde 112. Tingsrätten finner dock att samtalet kan ha haft olika syften. Ett polisvittne har berättat om att mannen talat om hopp om strafflindring eftersom denne ringt efter hjälp och lagt kvinnan i framstupa sidoläge. Tingsrätten finner emellertid att mannen också kan ha känt sig desperat - vilket innehållet i larmsamtalet tyder på - när han insåg att risken var överhängande att kvinnan skulle dö. Det finns inget underlag för att veta hur mannen just då egentligen tänkte. Tingsrätten anser därför inte att mannens larmsamtal är något som varken kan tala till hans för- eller nackdel.

Han har utsatt en närstående för upprepat allvarligt våld och detta har skett i hennes hem. Kvinnan var styrkemässigt helt underlägsen mannen. Han har dessutom tidigare straffats för särskilt allvarlig våldsbrottslighet.

Mannens samlade våld mot kvinnan innebär att gärningen ska rubriceras som mord.

Rättens ordförande rådmannen Charlotte Scheutz – Gärningarna, tillsammans med mannens tidigare brottslighet, har gjort att påföljden har bestämts till livstids fängelse.

Senast ändrad: 2016-10-25

För mer information kontakta:

Louise Törnberg
Domstolshandläggare
08-561 659 32

Målnummer:

B 4328-16