JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

19-åring döms till 2 års fängelse för dråp

[2016-06-08] Solna tingsrätt

Solna tingsrätt har idag meddelat dom i ett mål där en 19-åring stått åtalad för mord alternativt dråp. Mannen döms för dråp till två års fängelse.

På kvällen den 16 december 2015 blev en 19-åring så svårt knivskadad att han avled inom en timme. Händelsen ägde rum i Rinkeby.

Den tilltalade erkände att han hade knivskadat 19-åringen men hävdade att han hade agerat i en nödvärnssituation och att allt bottnade i ett avtal om spritleverans mellan den tilltalade och en annan person. När spriten skulle levereras dök inte avtalsparten upp utan istället två maskerade män, som enligt den tilltalade angrep honom. Angreppet inleddes enligt den tilltalade med handgemäng, verbala hotelser och ett slag samt avslutades med att en av angriparna riktade en pistol mot honom samtidigt som den andre uppmanade den som höll i pistolen att skjuta. Pistolen visade sig senare vara en soft-airgun.

Tingsrätten gjorde bedömningen att den tilltalades nödvärnsinvändning inte hade motbevisats av åklagaren, varför den godtogs och låg till grund för bedömningen av åtalet. Tingsrätten ansåg att den tilltalade haft ett s.k. likgiltighetsuppsåt i gärningsögonblicket, att våldet med hänsyn till omständigheterna varit uppenbart oförsvarligt och att omständigheterna inte varit sådana att den tilltalade svårligen kunnat besinna sig.

Dom har meddelats idag, onsdagen den 8 juni 2016 kl.11.00. Rättens ordförande i målet var rådmannen Lotten Ögren.

Domen kan beställas via e-post. Ange målnummer B 9977-15 i ämnesraden

Senast ändrad: 2016-06-08

För mer information kontakta:

Martin Weyler
Rådman
08-561 658 22

Målnummer:

B 9977-15